Kontakt: admin@husprojekt.se

 


 

 

 

Brädslå

- Tilläggsisolera - - Brädslå - - Måla - - Byta fönster - - Altan -
- Inglasning - - Friggebod -      

Det man ska tänka på här är ett gammalt knep, man ska studera virkets kortända. Man ska se till att locken möter underbrädorna så att dom sluter tätt. Allt virke strävar efter att kröka sig efter sin ådring, det är lite svårt att beskriva här, men jag ska lägga till en illustration på det. Första väggen vi spikade upp underbrädorna på blev inte alls bra. Stora nybörjarfel. Krister & Nisse spikade upp hellängds-underbrädor efter hela ena långsidan, sen sågade vi ut hålen för fönstren. Missen var att man alltid ska börja från ett hörn och fönster eller dörr, för att sen mötas i mitten. Vårat misstag resulterade i att locken inte alls matchade fodren runt fönstren. Det löste sig med lite tur och en sambo som är duktig med penseln. Tyvärr har vi inga bilder på vårat misstag, kunde ju ha vare kul att visa hur man INTE ska göra. Självklart lär man sig av misstagen och så småningom började jobbet flyta på.

Först skaffar man hem rejält virke... ...och sedan ett par rejäla partytält Det måste vara riktigt torrt och fint innan brädorna ska målas och spikas upp Och sedan är det bara att spika... Detta var andra väggen jag gjorde, nu hade man börjat få till snitsen. Blev färdig på ca 5 dagar.
Eget tillverkat sågbord av budgetvarianten. Experterna besiktigar bygget. Entrégaveln var redan påbörjad av tidigare ägare, inte riktigt färdigställd. Lappade i brädorna som saknades och påbörjade att måla foder och knutar vita. Vi ändrade oss lite senare och bytte till den grön-gråa tonen som vi fastnade för. Här har vi provmålat med den gröna färgen, man ser även att vi gått på en annan gul nyans än tidigare. Svårt som tusan det här med färger. Kändes lite si & så med svarvade pelare, vi lät dom vara kvar, det finns andra planer för denna sida av huset framöver.
Ett jäkla spring upp och nerför stegen när man är ensam, och ska få bitarna att passa så bra som möjligt. Börjar dock att likna nåt nu. Spikade alla underbrädor med spikpistol, helt ovärderligt verktyg. Tyvärr slog den spikarna lite djupt så vi fick handjaga locken. Vi hade lite problem med hur taket för altanen skulle byggas. Vi enades till slut om att inte bygga tak över hela altanen, har här förberett med en bärlina för taket. Nu börjar skelettet för altantaket växa fram. Många moment blir det innan sista spiken är krökt. Jodå, det lutar på mitten här, det gör även golvet. Allt blev rakt när golvet rätades upp.
Sen höst, nu kan man äntligen plocka in verktygen. Här var det tänkt att altanen skulle vara klar, tyvärr var det inte praktiskt. ALL snö som föll på vintern hamnade på altanen framför altandörren. Jaha, så i sommras grävde man fram verktygen igen och byggde om taket så det numera täcker hela altanen. Vi får nog bygga en altan så att vi kan sitta och fika i solen sen. Innan Efter

Vi lyckades hålla en relativt snäv budget på fasadbytet/tilläggsisolering och mycket tack vare den egna insatsen + kompisars hjälp. Ska man göra en sån här pass omfattande renovering är det väldigt bra att ha vänner, vi står i stor skuld till dem.

 

 

Husprojekt.se © 2009 • Privacy Policy • Terms of Use